Nie wiem czy wiesz, ale jestem miłośniczką dyni. Jednak żeby nie było tak och, ach, to muszę Ci się przyznać, że dopiero od kilku lat znalazłam dla niej miejsce w swojej diecie. Kiedyś po prostu nie jadłam wielu warzyw, ale przyszedł moment, że postanowiłam spróbować. Teraz dziękuję sobie za to, że jednak spróbowałam bo dynia to super wartościowe warzywo – tak samo jak jej pestki czy tłoczony z nich olej. Używam jej bardzo często jesienią – do placuszków, omletów, ciast, babeczek, zup, risotto, makaronów, curry… To na prawdę bardzo uniwersalne warzywo, które smakuje wybornie zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko.

Jeśli chcesz dowiedzieć się co dobrego znajduje się w dyni – to po prostu czytaj dalej 🙂

co dobrego jest w dyni?

Odmiany dyni

Jak sięgam pamięcią wstecz to kiedyś dynie nie były popularne na straganach czy na stoiskach w marketach. Dziś możemy wybierać spośród różnych rodzajów dyni. Oprócz różnic wizualnych – czyli wielkości, koloru i kształtu. Mogą też różnić się lekko smakiem – np. dynia piżmowa jest słodsza od dyni hokkaido, natomiast ta druga ma lekko orzechowy posmak. Inne popularne odmiany dyni to zwyczajna, makaronowa i muszkatołowa. Odmiana muszkatołowa ma zielony kolor skórki, natomiast jej miąższ jest raczej żółty. W smaku natomiast nieco przypomina… marchewkę!

A i wiesz co, zdradzę Ci sekret… tak na prawdę dynia jest owocem jagodowym! 🙂

Co dobrego jest w dyni?

Zacząć by można od tego, że dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna. To już dla mnie super atut do tego by znaleźć dla niej miejsce w diecie. Jednak jej zalety na tym się nie kończą! Oprócz tego jest bowiem źródłem witamin – A, C, E, K i B1, B2, B3, B6. Stanowi także źródło beta-karotenu i luteiny. Upraszczając – dynia to bogactwo składników, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie – chronią nas przed rozwojem wielu różnych chorób!

Czy dynia jest dla każdego?

Przeciwwskazaniem do jej spożywania będzie potwierdzona alergia pokarmowa na dynie. Również osoby z cukrzycą powinny kontrolować jej spożycie z uwagi na wysoki indeks glikemiczny dyni – tu sprawdza się zasada łączenia dyni w posiłku z innymi produktami zawierającymi białka oraz tłuszcze, tak by ostatecznie osiągnąć niższy ładunek glikemiczny posiłku.

A co z pestkami?

Komu nie smakuje sama dynia, ten może przekona się do prażonych i lekko solonych pestek dyni. Dla mnie stanowią one idealny chrupki dodatek do sałatek czy zup (wiadomo, do dyniowej, ale nie tylko!). Jadłam również pestki dyni w czekoladzie deserowej z odrobiną soli – dla mnie są pyszne! I jakby niebyło, również są bardzo zdrowe. Zawierają bowiem: witaminę A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, magnez, cynk, miedź, potas, żelazo. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 i fitosteroli. Ze względu na zawartość tłuszczu są dużo gęstsze energetycznie niż miąższ z dyni. Dlatego warto traktować je jako przekąskę lub dodatek podkręcający smak dań. 

Co dobrego możesz przygotować z dyni?

Czekałam aż dotrzemy do tej części 🙂 Mam na swoim instagranie małą bazę ze specjalnie wydzielonymi przepisami z użyciem dyni – znajdziesz tam propozycje zarówno na słodko jak i na słono. Po prostu kliknij w przycisk poniżej i wybierz co chcesz wypróbować!

Na końcu dodam jeszcze, że chociaż dynia jest przepyszna to dla naszego zdrowia warto dbać o to by nasza dieta była urozmaicona i obfitowała w produkty niskoprzetworzone. Warzywa i owoce stanowią grupę produktów, które powinniśmy jeść każdego dnia – jak sprawić by jeść ich więcej – sprawdź w tym wpisie.

Dodaj komentarz