To dobra rada na początek, kiedy jeszcze nie jesteśmy gotowi na to, aby eksperymentować z nowymi smakami.
Wystarczy, że wybierzesz chociaż kilka warzyw, które Tobie smakują.
Wyjdź jednak poza schemat i nie patrz na to zagadnienie wyłącznie z poziomu surowych warzyw.
Możemy przecież korzystać z konserw, weków, mrożonek czy kiszonek. Ponadto w sklepach jest coraz więcej warzywnych past, gotowych sosów, czy dipów – jednak tu warto zachować ostrożność ponieważ nie każdy taki produkt będzie równie wartościowy!
Możemy również poddawać warzywa różnorakiej obróbce – czy to termicznej (gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, smażenie, pieczenie, grillowanie), czy rozdrabnianiu (blendowanie, ścieranie na tarce itd.)
Dla przykładu moje ulubione warzywa to: ogórek, czerwona papryka, dynia, buraki, ziemniaki, bataty i roszponka.