W moim poprzednim artykule pisałam na temat Zamienników mleka. 

Wpis cieszył się dużym zainteresowaniem, co w sumie wcale mnie nie dziwi. Dieta roślina jest obecnie mocno promowana. Dynamiczne zmiany można również zauważyć wśród produktów dostępnych na sklepowych półkach. Popularne markety rozwijają swoją ofertę produktów skierowanych do osób na diecie wegańskiej. Napojów roślinnych jest na prawdę sporo. Natomiast produkowanych z nich jogurtów jest już nieco mniej. Ponadto o ile znajdziemy napoje roślinne z naprawdę prostym składem, tak w przypadku wegańskich jogurtów sytuacja jest już nieco inna. Są to bowiem produkty, które wymagają użycia odpowiednich dodatków, by wyglądały tak jak na jogurt przystało. W tym artykule wspólnie przyjrzymy się im bliżej.

jogurty wegańskie

Jakie jogurty roślinne znajdziemy w sklepach

Przeważają produkty na bazie soi oraz kokosa. Przyznam, że sama raczej innych nie spotkałam podczas robienia zakupów. Natomiast przy tworzeniu powyższej grafiki dołączonej do wpisu, odkryłam kilka innych rozwiązań: jogurty migdałowe, z nerkowców, owsiane oraz z fasoli. Jest ich póki co niewiele, ale biorąc pod uwagę rozwijający się trend i popularność diety roślinnej, sądzić można, że z czasem i tych produktów będzie coraz więcej. W powyższym zestawieniu znajdują się wyłącznie produkty, które mają stanowić odpowiednik jogurtu naturalnego – tj. wersje bez owoców czy smaków jak wanilia, kakao itd. Co nie znaczy, że są to produkty pozbawione aromatów, ale do tematu składów przejdziemy za chwilę.

Co znajdziesz w jogurtach wegańskich

Substancje zagęszczające

W jogurcie wegańskim zwykle znajdują się substancje zagęszczające – odpowiadają one za to, że ostateczny produkt faktycznie przypomina konsystencją tradycyjny jogurt z mleka. Popularnie stosowane w nich substancje zagęszczające to pektyny, skrobia, agar agar.

Żywe kultury bakterii

Tak jak w jogurtach produkowanych z mleka używane są żywe kultury bakterii, tak samo znajdują się one w jogurtach wegańskich. Są to dokładnie te same szczepy bakterii. Różnica między nimi jest natomiast taka, że te stosowane w produktach mlecznych wychodowane są na mleku, a te w produktach roślinnych na pożywce pochodzenia roślinnego.

Regulatory kwasowości i przeciwutleniacze

Głównie używane są cytrynian sodu, kwas cytrynowy, kwas jabłkowy – regulatory kwasowości oraz kwas askorbinowy i mieszanina tokoferoli – przeciwutleniacze. Są to jednak składniki zbędne. Spokojnie znajdziesz produkty, w których tych składników nie będzie na liście.

Cukier i substancje słodzące

Moim zdaniem to zbędny dodatek i warto wybierać te jogurty, które nie są dodatkowo dosładzane.

Aromaty

Kolejny zbędny składnik, który czasem występuje w składzie zarówno napojów roślinnych jak i wegańskich jogurtów.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę

Moim zdaniem dokonując zakupu jogurtu wegańskiego warto zwrócić uwagę na podział makroskładników w danym produkcie. Tradycyjne jogurty zawierają przede wszystkim węglowodany, białka i mniejszy udział tłuszczu (w zależności od rodzaju jogurtu te 0% tłuszczu, skyry czy kvarg nie będą go zawierały). Jogurty produkowane z kokosa zawiera więcej tłuszczów. Co do białek to większy ich udział jest w produktach wytwarzanych z soi czy fasoli niż z migdałów, kokosa, owsa itd.

Jogurty wegańskie z dobrym składem (linki afiliacyjne):

Jogurty wegańskie - podsumowanie

Uważam, że to świetnie, że mamy coraz większy wybór alternatywnych produktów dla osób na diecie roślinnej. Zwiększający się asortyment wpływa na spadek cen, chociaż te w sektorze jogurtów moim zdaniem są jeszcze dość wysokie. Sama coraz chętniej sięgam i próbuję jogurtów wegańskich, ale lubię również te tradycyjne. Ostatecznie różnią się one nie tylko ceną, składem, ale także konsystencją oraz smakiem. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy polubi takiego rodzaju rozwiązania w swojej diecie i uważam, że absolutnie nie musi! 🙂 Jednak jednym dodatkowym atutem jogurtów roślinnych jest fakt, iż są one naturalnie bez laktozy! Dużo osób, które komentowały post na instagramie poświęcony napojom roślinnym wskazało, że wybierają je ze względu na problemy z trawieniem laktozy bądź alergie pokarmowe.

Dodaj komentarz