Składniki na 5 gofrów:
- 250 g mąki pszennej
- 250 ml napoju sojowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 jajko
- 2 łyżki erytrytolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Nagrzewamy gofrownicę, a w międzyczasie szykujemy ciasto na gofry.
Jajko rozdzielamy na żółtko i białko.
Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
W drugiej misce umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy.
Pianę z białka delikatnie przekładamy do ciasta i przy pomocy łopatki łączymy.
Porcje ciasta wykładamy do gofrownicy i pieczemy do uzyskania właściwego poziomu wypieczenia – u mnie najczęściej jest to ok. 7-8 minut.
Do podania użyłam nektarynki , frużeliny wiśniowej oraz startej czekolady.