Dawno nie było już na moim blogu żadnego przepisu. 

Na bieżąco publikuję przepisy na różnego rodzaju potrawy na moim koncie na instagramie. Znajdziesz tam propozycje zarówno na dania na słodko , jak i na słono, wymagające pieczenia lub gotowania, bądź też nie.

Jeśli nie jesteś pewny/a, czy chcesz dołączyć do grona moich obserwatorów albo po prostu nie korzystasz z tej platformy, to przygotowałam dziś dla Ciebie wpis, w którym znajduje się 5 prostych przepisów na słodkie śniadanie.

Czekoladowa owsianka z korzenną nutą

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika bez dodatku cukru
  • 5 suszonych śliwek pokrojonych
  • 250 ml napoju sojowego
  • 1 mała pomarańcza (dzielimy na pół, jedną część zostawiamy do dekoracji, a z drugiej wyciskamy sok)
  • 2 łyżeczki nasion chia

Przygotowanie:

W małym garnuszku umieszczamy napój sojowy oraz płatki owsiane. Dodajemy przyprawę do piernika, śliwki i nasionka chia.

Podgrzewamy na średnim ogniu prze ok. 4 minuty, a następnie dodajemy sok z pomarańczy i 3 kostki gorzkiej czekolady.

Mieszamy do połączenia i gotujemy przez kolejne 4 minuty. Owsianka ma się zagotować, a kiedy to się stanie, należy przełożyć ją do miseczki.

Dekorujemy pozostałą pomarańczą i gorzką czekoladą.

Kasza manna a'la snickers

Składniki:

  • 40 g kaszy manny
  • 250 ml napoju sojowego
  • 1 łyżka masła orzechowego crunchy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 15 g odżywki białkowej o smaku waniliowym
  • na karmel: 4 daktyle, 1 łyżeczka masła orzechowego, szczypta soli i wrzątek

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania karmelu. Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy przynajmniej na 30 minut. Po tym czasie, daktyle odcedzamy, ale wodę pozostawiamy. Do małego naczynia wkładamy daktyle, masło orzechowe i sól. Blednujemy. Do uzyskania konsystencji karmelu dodajemy wodę z moczenia – 2 łyżki powinny wystarczyć. Karmel gotowy.

Przygotowujemy kasze – wsypujemy ją do małego garnuszka, zalewamy napojem sojowym, dodajemy odżywkę białkową i sól. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszamy. Kiedy kasza zacznie gęstnieć dodajemy do niej masło orzechowe i zmniejszamy moc palnika na mały. Kiedy kasza zrobi się gęsta zdejmujemy ją z ognia i dodajemy syrop klonowy, dokładnie mieszamy.

Gotową kasze przekładamy do miseczki i polewamy przygotowanym wcześniej karmelem.

Słodkie śniadaniowe pankejki

Składniki na 10 pankejków:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 1 łyżka erytrytolu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

W misce miksujemy razem roztopione masło, kefir oraz jajko. 

Następnie wsypujemy składniki suche i krótko mieszamy do uzyskanie jednolitej masy.

Rozgrzewamy patelnie z niewielką ilością tłuszczu – 1 łyżeczka oleju kokosowego, oleju rzepakowego lub innego. Łyżką wykładamy na patelnie porcje ciasta i smażymy placuszki – około 2-3 minuty z każdej strony. 

Uważamy przy przewracaniu placuszków ponieważ są delikatne, a górna część nie będzie jeszcze ścięta.

Do podania polecam: banana i nutlove choco hazelnut.

Najprostsze gofry

Składniki na 5 gofrów:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml napoju sojowego
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Nagrzewamy gofrownicę, a w międzyczasie szykujemy ciasto na gofry.

Jajko rozdzielamy na żółtko i białko. 

Białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.

W drugiej misce umieszczamy pozostałe składniki i miksujemy. 

Pianę z białka delikatnie przekładamy do ciasta i przy pomocy łopatki łączymy.

Porcje ciasta wykładamy do gofrownicy i pieczemy do uzyskania właściwego poziomu wypieczenia – u mnie najczęściej jest to ok. 7-8 minut. 

Do podania użyłam nektarynki , frużeliny wiśniowej oraz startej czekolady.

Słodkie śniadanie gofry

Jednoporcjowe ciasto z kubeczka

Słodkie śniadanie ciasteczko z kubeczka

Składniki:

  • 1 jajko
  • 2 łyżki napoju sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:

Mokre składniki umieszczamy w kubku i mieszamy widelcem do połączenia. Następnie po kolei wsypujemy składniki suche i łączymy mieszając dokładnie.

Wstawiamy kubek do mikrofalówki i podgrzewamy około 2-3 minuty (dobrze na początku ustawić krótszy czas i sprawdzać czy ciasto nie jest już gotowe). Podgrzewamy do momentu suchego patyczka.

Do podania użyłam czekoladowego kremu z orzechów laskowych – krukamella, borówek i odżywki białkowej rozrobionej z napojem sojowym.

Słodkie śniadanie - podsumowanie

Nie wiem jak Ty, ale osobiście uwielbiam słodkie śniadania. Mam nadzieję, że przedstawione powyżej propozycje, zachęcą Cię do przygotowania czegoś smacznego dla siebie. 

Na koniec chciałabym jeszcze podzielić nie z Tobą informacją, że na moim profilu na instagramie dostępne są obecnie 4 katalogi z przepisami kulinarnymi.

Zachęcam Cię gorąco do przejrzenia ich zawartości – znajdziesz tam więcej propozycji na słodkie śniadanie i nie tylko! Do każdego przejdziesz bezpośrednio klikając w wybrany przycisk poniżej. Dobrej zabawy przy przygotowaniu i smacznego!

Dodaj komentarz