Składniki na blaty – ciasto:
- puree z 3 bardzo dojrzałych bananów
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 1/2 szklanki kefiru
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Zblendowane banany mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy.
W innej misce mieszamy mąkę z sodą, solą i przesianym kakao.
Olej kokosowy ucieramy mikserem z cukrem, a następnie miksując dodajemy po 1 jajku na minutę. cały czas miksując wsypujemy mąkę z sodą, solą i kakao oraz kefir – robimy to na 3 razy.
Przygotowujemy dwie formy do pieczenia (użyłam form o średnicy 24 cm) – wykładamy je papierem. Przelewamy ciasto do form i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Pieczemy około 50 minut – aż do suchego patyczka.
Przepis na blaty pochodzi z książki Fit Słodkości autorstwa Kingi Paruzel.
Wprowadziłam do oryginalnego przepisu z książki kilka własnych modyfikacji.