Nie mam pojęcia jak to jest mieć dwa lata. Sama kiedyś miałam, wiadomo, jak każdy z nas. Jednak czas ten szybko upływa, a wspomnienia z tak wczesnego dzieciństwa ulatują zastąpione kolejnymi.

Mogę jednak trochę sobie wyobrazić jak to było patrząc na moje dzieci.

Moja młodsza córka Łucja niedawno ukończyła dwa lata.

Widzę już, że przed nami faza buntu, dążenia do samodzielności i stawiania na swoim. Ile te małe dzieci potrafią wyegzekwować…

Wracając do tematu urodzin – planowałam na tę okazje przygotować sernik z białych michałków. Miałam już upatrzony przepis, gotową listę składników do kupienia, ale padła propozycja:

“Hej, a może zrób tort snickersowy”

Stwierdziłam okej, niech będzie, spróbuję. Najwyżej będę się ratować czymś z cukierni jeśli przydarzy mi się kulinarna katastrofa. Bo tak szczerze, między nami, bardzooo rzadko szykuję torty.

Na szczęście jednak poświęcony czas i składniki nie poszły na marne. Tort okazał się pyszny i znikł migiem. I co niezwykle istotne – smakował także solenizantce.

Jeśli masz ochotę przygotować Tort snickers to poniżej znajdziesz dokładną listę składników oraz sposób przygotowania.

Tort snickers - krok po kroku

Ciasto

Składniki na blaty – ciasto:

  • puree z 3 bardzo dojrzałych bananów
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 1/2 szklanki kefiru
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Zblendowane banany mieszamy z sokiem z cytryny i odstawiamy.

W innej misce mieszamy mąkę z sodą, solą i przesianym kakao.

Olej kokosowy ucieramy mikserem z cukrem, a następnie miksując dodajemy po 1 jajku na minutę. cały czas miksując wsypujemy mąkę z sodą, solą i kakao oraz kefir – robimy to na 3 razy. 

Przygotowujemy dwie formy do pieczenia (użyłam form o średnicy 24 cm) – wykładamy je papierem. Przelewamy ciasto do form i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180’C. Pieczemy około 50 minut – aż do suchego patyczka.

Przepis na blaty pochodzi z książki Fit Słodkości autorstwa Kingi Paruzel.

Wprowadziłam do oryginalnego przepisu z książki kilka własnych modyfikacji.

Krem do przełożenia tortu

Składniki:

  • 180 g suszonych taktyki + wrzątek
  • 100 g niesolonego masła z orzeszków ziemnych
  • szczypta soli
  • 50 ml wody z moczenia daktyli
  • 50 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych
  • podwójny snickers

Przygotowanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem, tak aby całe były przykryte wodą. Odstawiamy do namoczenia przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy, ale wodę zachowujemy. Daktyle wkładamy do miski, dodajemy masło orzechowe, 50 ml wody z miecznika i sól. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy – jeśli uznasz, że jest zbyt gęsta, dodaj nieco więcej wody z moczenia daktyli.

Orzeszki ziemne posiekaj na drobniejsze kawałki i wymieszaj z masą daktylowa-orzechową. 

Powstały krem rozmasuj na dolnym blacie tortu.

Snickersa pokrój na cieknie plasterki i wyłóż nim blat – tylko obwód dookoła.

Nałóż górny blat i przygotuj krem do posmarowania całego tortu.

Krem kakaowy

Składniki:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Kiedy zgęstnieje, wsypujemy przesiany przez sitko cukier puder i dalej miksujemy do uzyskania bitej śmietany. Następnie dodajemy kakao i po łyżce mascarpone, cały czas miksujemy, ale zmniejszamy obroty na niskie.

Powstałym kremem smarujemy górę oraz boki tortu.

Przyozdobienie

Użyłam:

  • 2 podwójne snickersy
  • 3 snickersy cripsy
  • 50 g orzeszków ziemnych solonych i prażonych
  • 3 kostki mlecznej czekolady

Batoniki kroimy na cienkie plasterki i przyozdabiamy nimi górę tortu, używamy do tego również orzeszków ziemnych. Zaczęłam od układania batoników pośrodku tortu, a następnie zostawiłam wolną przestrzeń i ułożyłam batoniki po obwodzie tortu. Powstałą lukę, zapełniłam orzeszkami. 

Na koniec wierzch posypałam startą na tarce czekoladą mleczna.

Tort snickers jest gotowy! Wstaw go do lodówki i schładzaj aż do momentu podania!

Jeśli jesteś fanem popularnych batoników czekoladowych z orzeszkami to ten tort to z całą pewnością coś w sam raz dla Ciebie. A może znasz inną osobę, która pokochałaby taki urodzinowy smakołyk?

Jeżeli rozbudziłam Twój apetyt, a do urodzin daleko, zajrzyj do mojego wcześniejszego artykułu, w którym znajdziesz top 5 przepisów na słodkie śniadania.

Dodaj komentarz