Kalendarz świąt nie typowych podpowiada, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji postanowiłam przygotować ten post, w którym to znajdziesz 3 sposoby na wegańskiego burgera.

Wybrałam opcje bezmięsne ponieważ sama w ostatnim czasie bardzo rzadko przygotowuję w domu dania z udziałem mięsa. Podobno nazywa się to obecnie dietą flexitariańską. Nie ma to dla mnie szczególnego znaczenia. 

Jednak z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że nawet jeśli bardzo lubicie mięsne potrawy, w tym również burgery, to te wegańskie burgery, są równie pyszne. Zachęcam do wypróbowania któregoś z przepisów (albo i wszystkich ;)). To też daje nam możliwość poznawania nowych smaków, faktur itp. A po co się ograniczać? Życie i jedzenie daje nam mnóstwo możliwości. Wybór należy do nas i nie zawsze musi być to kanapka z restauracji szybkiej obsługi, której skład jest nam obcy i bywa wątpliwy.

Wegański burger przygotowany w domu ma nie tylko tą przewagę związaną ze znajomością składników jakie znajdują się w środku! Jest to po prostu najczęściej wariant dużo zdrowszy, mniej tłusty, a co za tym idzie mniej kaloryczny. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego będzie to także posiłek, który nasyci nas na odpowiednio długi czas.

Nie przedłużając już…. o to wegański burger w trzech odsłonach!

Wegański Burger z czerwonej soczewicy i tofu

Składniki na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 g suchej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 50 ml wrzątku
  • 300 ml przegotowanej wody
  • 140 g naturalnego tofu
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnie z 1 łyżką oliwy. Cebule kroimy i podsmażamy na patelni aż zmięknie.  Wsypujemy soczewicę i dodajemy przyprawy – kminek, paprykę, czosnek, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy. Kiedy soczewica zacznie przywierać do patelni dodajemy 200 ml wody. Przykrywamy i dusimy 12-15 minut. W trakcie często mieszamy. Kiedy cały płyn wyparuje dolewamy pozostałe 100 ml (ok. 5 minut przed końcem duszenia). W trakcie przygotowania soczewicy mieszamy w małym naczyniu zmielone siemię z wrzątkiem.

Gotową soczewicę przekładamy do miski, dodajemy do niej siemię i tofu naturalne. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę kukurydzianą i całość mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, a następnie rozgrzewamy patelnie z pozostałą oliwą. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy każdy około 4-5 minut z obu stron.

burger z czerwonej soczewicy i tofu

Wegański Burger z wędzonego tofu i groszku

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 180 g wędzonego tofu
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tofu odciskamy z nadmiaru wody w papierowy ręcznik. Groszek odsączamy z zalewy na sitku.

Tofu, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy  w naczyniu robota kuchennego razem z groszkiem, płatkami drożdzowymi, kminkiem solą i pieprzem. Rozdrabiamy możliwie dokładnie. Dosypujemy mąkę i mieszamy.

Rozgrzewamy patelnie z oliwą. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety i smażymy pod przykryciem około 4-5 minut z obu stron.

Wegański Burger z czerwonej fasoli

Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
  • 100 ml wrzątku
  • 2 łyżki oliwy
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Podgrzewamy patelnie z 1 łyżką oliwy. Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnie. Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Do cebuli dodajemy sos sojowy, syrop klonowy, kminek. Mieszamy, a kiedy całość zrobi się gęsta, przekładamy do miski.

W małym naczyniu mieszamy zmielone siemię lniane z wrzątkiem.

Do miski dodajemy fasolę i siemię. Całość blendujemy na gładką masę. Dosypujemy mąkę i łączymy. Odstawiamy na 15-20 minut.

Rozgrzewamy patelnie z 1 łyżką oliwy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotlety, które następnie smażymy z obu stron przez 4-5 minut.

Ten przepis, chociaż nieco zmieniony, pochodzi z jednego ebooków Justyny Świetlickiej owsiana.pl

Kilka wskazówek odnośnie podania

Masz już podane dokładne 3 sposoby na wegańskiego burgera jeśli chodzi o „kotlet”.

No, ale żeby powstał pyszny burger potrzebne jest jeszcze kilka dodatkowych składników.

Bułka

Możesz wybrać sklepowe pakowane bułki, są dość miękkie, jeśli taki wariant Ci odpowiada. Warto jednak zwrócić uwagę, że to jednak produkt o wyższym stopniu przetworzenia i by dłużej utrzymał swoją świeżość i miękkość, zawiera różne dodatki. Innym rozwiązanie jest wybranie bułki specjalnej do hamburgerów w piekarni lub po prostu jakiegoś zwykłego pieczywa. Przyznam, że sama korzystam najczęściej właśnie z jakiś „zwykłych bułek”. Jeśli masz więcej czasu i chcesz się pobawić w kuchni, to ostatnia opcja to samodzielne przygotowanie pieczywa.

Niezależnie od tego jakie pieczywo wybierzesz fajnym jest taką bułkę przed zapakowaniem do niej składników przeciąć na pół i położyć wewnętrznymi stronami na rozgrzanej patelni. Jeśli użyjesz tej samej, na której wcześniej przygotowywane były wegańskie burgery to zyskasz jeszcze nieco więcej smaku. Używając innej patelni, polecam chociaż nieco ją natłuścić.

Warzywa

Moje ulubione propozycje to świeże warzywa takie jak: cebula, ogórek, pomidor, sałata, papryka. Można też włożyć nieco chilli jeśli lubisz albo użyć warzyw marynowanych, piklowanych – cebulki, ogórków po szwedzku, paprykę konserwową itp. W sklepach znajdziemy też dodatki typu smażona cebulka.

Sosy i inne

Możliwości jest cała masa – od zwykłego keczupu, musztardy, chranu, przez wegański majonez, tabasco, ostre sosy, sosy słodko-kwaśne, te domowej roboty lub kupne. Wszystko zależy od Twoich upodobań smakowych i to nimi warto kierować się przy wyborze dodatków oraz sosu. Ja nie wyobrażam sobie burgera z chrzanem czy musztardą. Za to bardzo często sięgam po guacamole i wegański majonez.

Smacznego

To już wszystko na dzisiaj!

Mam nadzieję, że udało mi się choć trochę przekonać Cię do spróbowania wegańskiego burgera i mam nadzieję, że posmakuje Ci równie mocno co mi!

Zachęcam również do lektury wpisu 15 przepisów na słodko darmowy ebook . Dowiesz się z niego więcej o stworzonym przeze mnie ebooku, który możesz otrzymać za darmo!

Dodaj komentarz