Kalendarz świąt nie typowych podpowiada, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Hamburgera. Z tej okazji postanowiłam przygotować ten post, w którym to znajdziesz 3 sposoby na wegańskiego burgera.
Wybrałam opcje bezmięsne ponieważ sama w ostatnim czasie bardzo rzadko przygotowuję w domu dania z udziałem mięsa. Podobno nazywa się to obecnie dietą flexitariańską. Nie ma to dla mnie szczególnego znaczenia.
Jednak z ręką na sercu mogę Wam powiedzieć, że nawet jeśli bardzo lubicie mięsne potrawy, w tym również burgery, to te wegańskie burgery, są równie pyszne. Zachęcam do wypróbowania któregoś z przepisów (albo i wszystkich ;)). To też daje nam możliwość poznawania nowych smaków, faktur itp. A po co się ograniczać? Życie i jedzenie daje nam mnóstwo możliwości. Wybór należy do nas i nie zawsze musi być to kanapka z restauracji szybkiej obsługi, której skład jest nam obcy i bywa wątpliwy.
Wegański burger przygotowany w domu ma nie tylko tą przewagę związaną ze znajomością składników jakie znajdują się w środku! Jest to po prostu najczęściej wariant dużo zdrowszy, mniej tłusty, a co za tym idzie mniej kaloryczny. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego będzie to także posiłek, który nasyci nas na odpowiednio długi czas.
Nie przedłużając już…. o to wegański burger w trzech odsłonach!